úterý 24. července 2007

Pushing Daisies 1x01 (preair)

To se takhle sejdou dva šikovní pánové, režisér Barry Sonnenfeld (Addams Family, Men in Black) a scénárista/producent Bryan Fuller (Dead Like Me, Wonderfalls, Heroes) a vznikne z toho úžasná věc.

Ústřední nápad je poměrně jednoduchý: hlavní hrdina už v dětství zjistil, že má dar dotekem oživovat mrtvé. Má to ovšem dva háčky - jednak dojde-li k druhému doteku, je z oživlé mrtvoly opět mrtvá mrtvola. Druhak je-li oživení delší než jedna minuta, umře "na výměnu" v blízkém okolí někdo živý.

Na tento nápad nastupuje pan Fuller a na scénu uvádí další důležité postavy. Detektiva, který náhodou přišel na schopnost hlavního hrdiny (který si v dospělosti vydělává jako pekař koláčů ve svém podniku The Pie Hole) a má s ním dohodu, že vždycky oživí na minutu mrtvolu (první dotek oživení, druhý dotek odživení), zjistí od ní, kdo ji zabil, a odměnu za dopadení vraha si rozdělí půl na půl.

A potom tu je hrdinova láska z dětství - ale bohužel ji někdo zabil. Při jejím výslechu se trochu zapomene na sledování času a až rána mrtvého těla padnoucího na podlahu prozradí, že minuta je pryč. Ale co stalo stalo se, a tak láska zůstává naživu, ovšem s hlavním hrdinou se nesmí nikdy dotknout.

A téhle ukázkové situace se chopil pan Sonnenfeld a udělal z ní nádhernou surreálnou pohádku: výtvarnou stránkou, vedením herců, střihem, úhly kamery, hudbou a komentářem vypravěče. Nejblíž to má asi k první Addams Family, něco na způsob "odlehčeného" Tima Burtona, prostě radost pro oko i pro duši.

Zkrátka i v televizi se občas stane zázrak a vypadne z ní věc tak skvostná, že by to člověk do ní v životě ani smrti neřekl. A tak zbývá jen doufat, že tenhle seriál, až se dostane do vysílání, neskončí už po pár dílech kvůli neuspokojivé sledovanosti. Protože běžnému divákovi nutně přijde dost divný...

5++/5

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

takove moje tv poteseni :)